You are here
Home > Gotowanie > Biszkopt w trzech kolorach

Biszkopt w trzech kolorach

Chcesz upiec biszkopt w trzech kolorach? To nic trudnego, o ile oczywiście stosujesz się do tego przepisu na biszkopt!

Składniki na biszkopt:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 9 jaj
  • 3 łyżeczki do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki maku
  • 3 łyżki kakao

Jak upiec biszkopt w trzech kolorach?

Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka, miksujemy mikserem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu olej i wszystko mieszamy. Dzielimy ciasto na trzy części. Do jednej wsypujemy wiórki, do drugiej mak, a do trzeciej kakao. Każdy placek pieczemy osobno w brytfance wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na śmietanę:

  • 1 litr śmietany 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wlewamy rozpuszczoną w ½ szklanki wody wystudzoną żelatynę i miksujemy.

Składniki na poncz:

  • 10 łyżek kawy cappuccino waniliowej
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • Płatki migdałowe

Rozpuścić kawę i cukier w gorącej wodzie i wystudzić. Biszkopt makowy nasączamy i wykładamy na niego 1/3 śmietany, przykrywamy biszkoptem czekoladowym, nasączamy i też wykładamy 1/3 śmietany, następnie biszkopt kokosowy i reszta śmietany. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.

Related posts:

Top