You are here
Home > Gotowanie > Biszkopt z jabłkami i śmietaną

Biszkopt z jabłkami i śmietaną

Chcesz zrobić cudownie smaczny biszkopt z jabłkami i śmietaną? Najproście będzie, gdy spojrzysz na nasz przepis i zaczniesz go wykorzystywać!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis na biszkopt z jabłkami i śmietaną

Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i oliwę, wszystko miksujemy. Wlewamy ciasto na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką i pieczemy około 20- 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.

Masa jabłkowa:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 gorącej wody

Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, wkładamy do garnka, podlewamy wodą, słodzimy i gotujemy pod przykryciem aż zmiękną. Miękkie już jabłka zmiksować blenderem i dolać żelatynę. Wymieszać i wylać na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki aż stężeje.

Masa śmietanowa:

  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3 łyżki cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i zostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dolać tężejącą galaretkę, zmiksować. Wylać śmietanę na masę jabłkową i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Related posts:

Top