You are here
Home > Gotowanie > Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Chcesz upiec dobre ciasto drożdżowe? Świetnie się składa. Dziś poznasz na nie fantastyczny przepis.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • kostka drożdży
  • 2 jajka
  • 10 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek wody
  • 1/2 kostki roztopionego mleka

Jak upiec ciasto drożdżowe?

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wymieszanym z 5 łyżkami cukru i 6 łyżkami mąki. Pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać mąkę, jajka, roztopione masło, sól, cukier, wodę i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.

Kruszonka:

  • 2 łyżki cukry
  • 1/3 kostki margaryny
  • 6 łyżek mąki
  • cukier waniliowy

Wszystkie składniki zagnieść. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy, posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i rozkruszyć kruszonkę. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

Related posts:

Top