You are here
Home > Gotowanie > Ciasto lane z makiem

Ciasto lane z makiem

Chcesz nauczyć się piec świetne ciasto lane z makiem? Jest to realne, wystarczy, że przetestujesz ten ciekawy przepis!

Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 kostki margaryny
  • 7 jajek
  • 3 łyżeczki proszku dopieczenia

Przepis na ciasto lane z makiem

Mleko, margarynę i cukier podgrzewać do rozpuszczenia cukru czasem mieszając. Po wystudzeniu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka, dokładnie wymieszać mikserem. Gotowe ciasto przelać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką brytfankę.

Masa makowa:

  • 30 dag maku
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła
  • aromat migdałowy
  • 3 jajka

Mak zalać wrzątkiem i trzymać na małym ogniu 30 minut. Odsączyć na sitku, przekręcić dwa razy przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mak,olejek migdałowy i wymieszać, na końcu ubitą pianę z białek i również wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.

Related posts:

Top