You are here
Home > Gotowanie > Jabłecznik z bitą śmietaną

Jabłecznik z bitą śmietaną

Jabłka to owoce chętnie jedzone w każdej postaci. Przekonaj się, że pod postacią jabłecznika z bitą śmietaną smakują wyjątkowo!

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowym
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 śmietany w proszku
  • mleko do śmietany
  • słoik jabłek

Przepis na jabłecznik z bitą śmietaną

Margarynę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier zagnieść na ciasto. Wyłożyć na spód wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tortownicy. Upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40-50 minut. W czasie pieczenia ubić śmietanę z mlekiem.

Na gorące już upieczone ciasto wyłożyć jabłka. Zostawić do wystygnięcia. Na koniec rozsmarować na jabłkach ubitą śmietanę i odstawić do lodówki na 2 godziny do schłodzenia.

Related posts:

Top