You are here
Home > Gotowanie > Kruche ciasto z bitą śmietaną i karmelem

Kruche ciasto z bitą śmietaną i karmelem

Każdy chce umieć upiec ciasto, które posmakuje wszystkim gościom. Wystarczy zapoznać się z naszym przepisem na kruche ciasto z karmelem i bitą śmietaną, a sprawa ta może stać się faktem!

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny Kasi
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany

Polewa toffi:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego – gotować 2 i pół godziny

Krem:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 litr śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki żelatyny

Przepis na kruche ciasto z karmelem i bitą śmietaną

Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto, podzielić na 2 części i upiec 2 placki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a gdy będzie sztywna wlać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować. Puszkę mleka gotować 3 godziny a następnie zostawić do ostygnięcia. Na jeden z placków wykładamy śmietanę przykrywamy drugim plackiem który polewamy masą karmelową.

Related posts:

Top