You are here
Home > Gotowanie > Napoleonka

Napoleonka

Napoleona zna każdy, gorzej jest już jednak z Napoleonką. Dziś pragniemy przedstawić Wam kolejny ciekawy przepis na smaczne ciasto, którym niewątpliwie jest Napoleonka.

Krem:

  • 1l mleka
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 cukry waniliowe
  • łyżka masła

1/2 litra mleka, cukier, masło i cukier waniliowy podgrzewamy. Do drugiej części mleka dodajemy żółtka i obie mąki, dokładnie mieszamy. Gdy mleko zaczyna się gotować wlewamy żółtka z mąką i gotujemy jak budyń.

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki cukru
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 margaryna Kasia
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany

Wszystkie składniki wymieszać na stolnicy i zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części i upiec każdą na złoty kolor. Gdy wystygną przełożyć je gorącym budyniem i posypać wierzch cukrem pudrem.

Related posts:

Top