You are here
Home > Gotowanie > Przekładaniec

Przekładaniec

Każdy zna to ciasto i każdy kiedyś o nim słyszał. Ba, nawet każdy je lubi. Niewiele jest jednak dobrych przepisów na Przekładańca. Przed Tobą jeden z tych lepszych.

Ciasto:

  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 1/2 litra mleka
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • okrągłe biszkopty
  • dżem porzeczkowy

Przepis na Przekładańca

Przygotowanie ciasta: białka ubić na sztywno z cukrem następnie dodać żółtka i zmiksować. Na koniec wsypać mąkę z kakaem i proszkiem i wymieszać. Pieczemy w temperaturze 150-170 stopni około 30 -40 minut.

Przygotowanie kremu: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować, w reszcie mleka rozrobić mąkę i jajko. Wlać i ugotować budyń . Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodając wystudzony budyń. Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao.

Biszkopt podzielić na 2 części, pierwszą część biszkoptu nasączyć, posmarować dżemem porzeczkowym, na dżem wyłożyć połowę masy białej na masie układamy okrągłe biszkopty na biszkopty wykładamy masę kakaową następnie biszkopt, biszkopt smarujemy dżemem porzeczkowy i na sama górę drugą część masy białej, po wierzchu polać polewą.

Related posts:

Top