You are here
Home > Gotowanie > Jak przygotować domowe hamburgery?

Jak przygotować domowe hamburgery?

Jak przygotować domowe hamburgery?

Hamburgery to jedno z ulubionych dań kuchni amerykańskiej. Możemy się cieszyć ich smakiem w wielu restauracjach, aczkolwiek możemy stworzyć wyśmienite burgery wołowe w domowym zaciszu. Jedyne czego potrzeba to podstawowe składniki, które odnaleźć można w większości kuchni.

Bułka do hamburgera

Chcąc cieszyć się prawdziwym amerykańskim hamburgerem jak w Hamburgerach z Karaibów powinniśmy stworzyć go zgodnie z recepturą. Z tego powodu należy zadbać o odpowiednie bułki, które sprawą, że poczujemy unikatowy smak hamburgera. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać klasyczne bułki lub zaopatrzyć się w sprzedawane w sklepach, hermetycznie pakowane bułki do hamburgera.

W pierwszym przypadku musimy się liczyć, że choć danie będzie smaczne, to nie odda ono prawdziwego smaku hamburgera, którym cieszymy się w restauracjach. Wybierając bułki hermetycznie pakowane zgadzamy się na spożycie dużej ilości konserwantów, spulchniaczy, czy też ulepszaczy smaku. Wszystkich szkodliwych dodatków można uniknąć podejmując się przygotowania własnego pieczywa. Potrzebujemy jedynie:

– 125 ml ciepłego mleka
– 1 łyżka rozpuszczonego o ostygniętego masła
– 3/4 łyżki cukru
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki drożdży instant lub 1 łyżeczka drożdży świeżych
– 1 jajko
– 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

Podana ilość składników pozwoli nam na uzyskanie 4 dużych bułek, które sprawią, że nasze domowe hamburgery znajdują się miękkim i maślanym pieczywie. Oprócz wyżej wymienionych składników musimy osobno przygotować

– 1 żółtko
– 1 łyżka mleka
– sezam do posypania

Przygotowanie bułki

Jeżeli zdecydowaliśmy się na świeże drożdże w pierwszej kolejności przygotowujemy rozczyn. W innym wypadku mieszamy mąkę z pół łyżeczki (ok. 2 gr) suchych drożdży, a po dodaniu reszty składników, za wyjątkiem roztopionego masła, rozpoczynamy wyrabianie. Tłuszcz dodajmy, gdy ciasto jest już gotowe, czyli odpowiednio miękkie i elastyczne. Ażeby takim się stało należy poświęcić na wyrabianie odrobinę czasu.

Gdy ciasto jest już gotowe formujemy kulę, którą umieszczamy w naczyniu. Przykrywamy ją, przykładowo kuchennym ręcznikiem i odstawiamy do ciepłego miejsca. Ciasto powinno być tak pozostawione do czasu dwukrotnego zwiększenia objętości. Zwykle jest to w okolicach 1,5 godziny. Następnie formujemy 4 kulki, które należy rozpłaszczyć za pomocą dłoni.

Ciasto odkładamy na wyłożoną papierem do wypieków blasze i ponownie zakrywamy, lnianym ręcznikiem, aż znów dwukrotnie zwiększy objętość. Tak przygotowane bułki nakładamy rozmieszczane z żółtkiem mleko i rozsypujemy sezam. Całość trzymamy w piekarniku przez 12-15 min, o temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Przygotowanie burgera

Przepis na domowe burgery powinien być prosty, ale wymagać najlepszej jakości składników. Tylko wtedy uzyskać możemy aromatyczne i smakowite domowe hamburgery. Będziemy potrzebować:

– 400 g mięsa wołowego
– 4 plastry sera żółtego
– 4 plasterki pomidora
– 2 małe białe cebule
– 8 liści sałaty
– 4 plasterki czerwonej cebuli
– 8 plasterków ogórka konserwowego
– 2 płaskie łyżki musztardy
– smalec
– sól, pieprz

Żeby stworzyć najlepsze burgery wołowe musimy szczególnie zadbać o jakość mięsa. Kupno gotowego mielonego produktu powinno być ostatecznością. Najlepiej nabyć kawałek antrykotu lub karkówki i zmielić na sitku o dużych oczkach. Ważne, aby proporcja mięsa do tłuszczu wynosiła 8:2. Jeżeli zakupiony kawałek jest zbyt chudy możemy dokupić odrobinę tłuszczu wołowego.

Przygotowanie całości

Do odpowiednio zmielonego mięsa dodajmy drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Dokładamy musztardy i odpowiednio doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Następnie formujemy kotlety, które powinny być stosunkowo płaskie. Ważne, aby były nieco większe od bułki (ok. 2.5 cm), gdyż w procesie pieczenia mięso ulegnie skurczeniu oraz zgrubnie. Następnie nakładamy na patelnię odrobinę tłuszczu, najlepiej smalcu.

Pamiętajmy, że mięso już posiada sporą ilość tłuszczu. Kotlety powinniśmy trzymać na jednej stronie około 3 minut tak, aby zostały przysmażone na brązowo. W międzyczasie powinniśmy podgrzać przygotowane wcześniej bułki, przykładowo na suchej patelni. Na ciepłe pieczywo nakładamy ser, kotlety, sałatkę oraz pozostałe warzywa. Tak perfekcyjnie przygotowane burgery można podawać między innymi z frytkami.

Top