You are here
Home > Gotowanie > Radomianka

Radomianka

Radom, powie ktoś, że to miasto. My jednak nie o tym chcemy pisać, ale o Radomiance. Ciekawym cieście, które smakuje rzeczywiście dobrze. Chcesz się przekonać? Upiecz ją!

Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Przepis na Radomiankę

Margarynę, cukier, kakao podlać 6 łyżkami wody i rozpuścić w garnku na wolnym ogniu. Po ostudzeniu dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać pianę ubitą z 4 białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Upiec w 180 stopniach.

Krem:

  • kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany
  • cukier waniliowy

Masło utrzeć z cukrem. Następnie wciąż ucierając dodawać powoli śmietanę. Tak przygotowanym kremem przełożyć wystudzone ciasto.

Polewa:

  • 2 łyżki wody
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao

Składniki rozpuścić na małym ogniu i mieszając zagotować. Polać ciasto i zostawić do stężenia.

Related posts:

Top