Jak przygotować domowe hamburgery?
Data publikacji 2 maja 2020
Jeżeli jesteś fanem fastfoodów, lubisz stołować się w barach szybkiej obsługi, a zapach wołowiny z mięsa hamburgerowego przyprawia Cię dreszcze, powinieneś spróbować w domowych warunkach przygotować własnego hamburgera. To właśnie domowe przepisy są znacznie bardziej ekonomiczne, zdrowe i bogate w przydatne makro elementy.
Jak przygotować domowe hamburgery?
Najprostszym sposobem jak przygotować domowe hamburgery, to zakupienie półgotowych produktów, usmażenie mięsa, podgrzanie bułki, wrzucenie składników i gotowe. Nie tylko oszczędzasz sporo pieniędzy na tym, że robisz to w domu, ale sam decydujesz, co ląduje w twoim daniu. Jest jednak mały minus. Nie wiesz z czego składa się mięso oraz jakie wiele dodatków użyła piekarnia przy wypiekaniu bułki. Na szczęście nie wszystkie elementy domowego hamburgera musisz kupić w sklepie. Świetną frajdę sprawi Ci upieczenie własnej bułki. W internecie znajdziesz mnóstwo interesujących przepisów, aby zdrowo i w bardzo prosty sposób upiec własną bułkę. Z reguły z jednego przepisu jesteś w stanie przygotować serię bułek. Ciasto możesz podzielić na porcje, np. po dwie bułki gotowe do upieczenia oraz schować do zamrażalki. W ten sposób za jedną pracą przy wyrabianiu ciasta możesz kilkakrotnie przygotować własne danie. Kolejnym elementem jest mięso. Wołowina, którą znajdziesz w przepastnych zamrażarkach supermarketowych może mieć różne pochodzenie. Biorąc pod uwagę fakt, że produkcja mięsa w dzisiejszych czasach nastawiona jest na ilość, a nie jakość, wątpiłbym w aspekty zdrowotne tak zakupionego mięsa. Dlatego poleca się poświęcić trochę czasu i wysiłku na przygotowanie własnej mieszanki mięsnej. Potrzebujemy do tego dobrej jakości mięso wołowe. Możemy je zapewne zakupić w sklepiku mięsnym naszego zaufanego dostawcy. To jak przygotować domowe hamburgery zależy właśnie od smaku samego mięsa. mieszanka przypraw, dodatki z cebulki czy innych zdrowych ziół sprawią, że będzie ono smakowało bajecznie. Uformowanie krążków hamburgerowych możemy zrobić ręcznie. Jeżeli chcemy wykonać to bardzo estetycznie, poleca się zainwestować w specjalną praskę, która formuje gotowe krążki hamburgerowe. Bazuje na bardzo prostej zasadzie. Wkładamy mięso, ściskamy i gotowe. Idealne krążki przygotowane. Podobnie jak w przypadku bułki, możesz przygotować większą porcję i zamrozić.
Zaskoczenie gości
Na pewno zaskoczysz swoich gości domowymi hamburgerami przygotowanymi od podstaw samemu. Z pewnością na ich minach zobaczysz wielkie zaskoczenie, jak się dowiedzą, że wszystko, co właśnie jedzą, zrobiłeś własnymi rękoma. Aby nasz domowy hamburger był w pełni domowy, zajrzyjmy w okresie letnim do naszego ogródka. Znajdziemy tam pomidory, ogórki, cebulę czy sałatę, cztery najważniejsze elementy składowe każdego hamburgera. Do tego proste przepisy na własne sosy na bazie oleju lnianego, musztardy i miodu dodają słodkiego akcentu naszemu daniu. Sos czosnkowy, który często stosuje się do podawania pizzy, może również wystąpić w kompozycji naszego hamburgera. Składając wszystkie te elementy w całość otrzymamy wspaniałego, domowego hamburgera pełnego niezapomnianego smaku.