You are here
Home > Gotowanie > Ciasto piegusek ze śmietaną i wiśniami

Ciasto piegusek ze śmietaną i wiśniami

Chcesz upiec smaczne ciasto? Sprawdź nasz przepis na pieguska ze śmietaną i wiśniami!

Składniki na ciasto I:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki śmietany

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i gdy będzie gotowe schować do lodówki.

Składniki na ciasto II:

  • 4 jajka
  • szklanka śmietana
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju

Białka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, śmietanę, kakao, wymieszać. Do tak przygotowanego ciasta zetrzeć na tarce ciasto I i delikatnie wymieszać. Upiec w temperaturze 180 stopni około 50 minut, po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

Śmietana:

  • 1 litr śmietany 36%
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • wiśnie z kompotu
  • duża paczka wiśniowych delicji
  • 2 galaretki wiśniowe

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dolać rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę i zmiksować mikserem. Wsypać wiśnie i wymieszać. Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wody.

Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki, wyłożyć ¾ śmietany i przykryć drugim plackiem. Posmarować wierzch resztą śmietany, ułożyć delicje i zaleć tężejącą już galaretką. Wstawić na 3-4 godziny do lodówki.

Top