You are here
Home > Gotowanie > Rolada z dżemem

Rolada z dżemem

Rolada nie zawsze musi być mięsna. Czasem może być słodka i równie smaczna. Poznaj dobry przepis na roladę z dżemem!

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowym
  • słoiczek dżemu morelowego
  • polewa kakaowa

Przepis na roladę z dżemem

Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Wylać ciasto na blachę wyłożoną pergaminem i upiec na złoty kolor.

Jeszcze gorące ciasto przełożyć na ściereczkę i razem z nią zwinąć. Gdy troszkę przestygnie rozwinąć, rozsmarować na nim równomiernie dżem i znowu zwinąć.

Zostawić do wystygnięcia, a na koniec polać polewą.

Top