Pojemniki gastronomiczne – co trzeba o nich wiedzieć?
Data publikacji 17 grudnia 2020Pojemniki gastronomiczne są powszechnie wykorzystywane w profesjonalnej gastronomii, ale coraz częściej także są stosowane w domach. Co warto o nich wiedzieć, czym są pojemniki termoizolacyjne, jakie wybrać? Kilka porad znajdziesz poniżej.
Hurtownie gastronomiczne – skompletuj podstawowe wyposażenie
Pojemniki termoizolacyjne to ważny element podstawowego wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Są one przeznaczone do przechowywania, obróbki produktów czy też wygodnego i bezpiecznego transportu różnych potraw. Na rynku jest jednak wiele rodzajów pojemników – poniżej dowiesz się więcej. Dobrym miejscem na kompleksowe zakupy są hurtownie gastronomiczne.
Pojemniki GN – podstawowe zastosowanie
Pojemniki termoizolacyjne są powszechnie wykorzystywane w restauracjach, na stołówkach, firmach cateringowych czy barach, ale coraz chętniej również na co dzień w domach. Czym są pojemniki „GN”?
Skrót ten to oznaczenie standardowych rozmiarów pojemników, które są podstawowym wyposażeniem lokali gastronomicznych czy firm cateringowych. Z powodzeniem służą do przechowywania żywności, transportowania jej po obróbce termicznej. Hurtownie gastronomiczne to miejsca, gdzie można zrobić kompleksowe zakupy – można zamówić między innymi specjalistyczne wyposażanie – jak piece czy urządzenia chłodnicze – a także drobne akcesoria jak pojemniki termoizolacyjne, szatkownice czy obieraczki i termosy.
Pojemniki gastronomiczne – jaki materiał wybrać?
Pojemniki ze stali nierdzewnej. Pojemniki termoizolacyjne to element wyposażenia stosowany niezwykle często i ważny jest materiał, z jakiego zostały wyprodukowane. Od tego zależy w dużym stopniu jego solidność i żywotność.
Polecane są pojemniki GN wykonane z dobrej jakości, trwałej i odpornej stali nierdzewnej i poliwęglanu – wyróżnia je też przystępna cena, spełniają międzynarodowe standardy higieny i ochrony środowiska. To one są najczęściej wybierane do profesjonalnych lokali, gdyż posłużą przez długie lata.
Inne pojemniki – alternatywne materiały
Hurtownie gastronomiczne mają w swojej ofercie także inne pojemniki – alternatywą są pojemniki z grilamidu – syntetycznego materiału, funkcjonalnego, praktycznego i wytrzymałego. Jego popularność w gastronomii rośnie. Popularne są także pojemniki m.in. z polipropylenu, czyli tworzywa sztucznego, które nie jest szkodliwe dla ludzi, ale ma gorszą wytrzymałość na temperatury. Sprawdza się w produkcji opakowań – na produkty sypkie, ale też butelek, jednorazowych talerzy czy pojemników na jogurty.